12 Kegunaan Aloe Vera Gel Untuk Kecantikan

10:01 PM

Greetings and Assalamualaikum to all.

12 Kegunaan Aloe Vera Gel Untuk Kecantikan. Got the idea from the tittle gaiys? Ohhoo, so today I'm gonna share with all of you my April's challenge. Disebabkan muka shad ni jenis cepat naik jerawat masa muda remaja dulu-dulu, lepas tu tangan pulak tak reti nak duduk diam. Kalau naik jerawat je, mesti nak picit. Lepas tu mula lah pores besar. Parut jerawat semua. Stress!! Sekarang ni baru nak sedar kan. Tangan sila duduk diam-diam.

Aloe Vera Gel

Orang cakap, kalau makan supplement, collagen semua tu boleh cantikkan kulit, boleh kecilkan pores di wajah. Yeah, itu salah satu usaha jugak kan. Why not give it a try if it really works. Right? Kalau nak kulit cantik, mesti amalkan 3 tips ni. Satu, minum air secukupnya. Dua, mesti dapatkan tidur yang cukup. Pukul 10 malam tu elok dah masuk tidur. Tiga, sila elakkan makanan yang berminyak, kurangkan gula dan garam dalam makanan dan minuman, elakkan junk food, lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran. You know, you will hear this tips like forever. Hehe. Nak dapatkan kulit cantik, 80% adalah dari dalaman kita sebenarnya, hanya 20% bantuan dari luar like skincare and so on.

Hari ni Shad nak share bantuan luaran untuk kecantikan, fight jerawat, kecilkan pores, fade acne scars and so on. Apa gunanya internet connection kalau tak search for beauty tips and tricks kan. And I do love YouTube! So much. Lot of beauty vlogger/ YouTubers​ share tentang tips kecantikan. So hari ni nak share sikit tentang kelebihan Aloe Vera untuk kecantikan.

Aloe Vera Nature Republic

12 Kegunaan Aloe Vera Gel untuk Kecantikan.

1. Sunburn treatment/Merawat Sunburn.
Aloe Vera mempunyai ciri-ciri cool and soothing. Memang sejuk sifatnya. Dan memang sesuai sangat kalau nak rawat sunburn. Dulu masa zaman Shad aktif kawad, memang sebelum tidur apply aloe vera gel, sejuk muka. Best. Nak lagi best? Korang letak aloe vera gel dalam ice cube tray, bekukan dia dalam beberapa jam, lepastu ambil cube ais aloe vera tadi, dan sapu/ gosok/ rub dekat tempat yang sunburn. Feeling awesome sangat you. 

2. Moisturize Your Skin/ Memberi Kelembapan Pada Kulit.
Aloe Vera memang terkenal dengan sifatnya yang boleh memberi kelembapan kepada kulit. So tak hairanlah, aloe vera digunakan dengan meluas dalam kosmetik. 

3. Tone Down the Redness/ Mengurangkan Kemerahan pada Kulit.
Siapa yang suka buat aktiviti outdoor like camping, jungle trekking, masuk hutan semua tu, boleh apply aloe vera gel untuk kurangkan kemerahan pada kulit lepas kena gigit dengan nyamuk. Shad dah try, memang berkesan.

Aloe Vera

4. Acne treatment​/ Rawatan Jerawat.
Aloe Vera boleh fight bacteria tau. Shad dah try, merah-merah dekat muka memang nampak surut lepas semalaman apply Aloe Vera Gel. Boleh digunakan dengan other acne product to help breakthrough heal faster.

5. Fade Acne Scars/ Pudarkan Parut Jerawat.
Aloe Vera is packed with Vitamin C that can help fade hyperpigmentation. Boleh sapu Aloe Vera gel siang malam untuk kesan yang lebih cepat. Peace.. :)

6. Makeup Remover/ Penaggal Makeup.
Aloe Vera gel juga boleh digunakan sebagai makeup remover. Use cotton pad for natural makeup remover. 

7. Shaving Gel/ Gel Pencukur.
Aloe Vera gel boleh digunakan sebagai gel pencukur. Boleh bagi effect smooth ketika shaving.

8. Scrub/Exfoliating
Aloe Vera Gel juga boleh dijadikan scrub untuk buang dead cell. Caranya mudah sahaja, gaul sedikit gula dan aloe vera gel. Kemudian gosok dalam beberapa minit dibahagian yang dikehendaki in circular motion. Lepastu bilas bersih. Boleh gosok di bahagian body and face. Kalau korang tengah ada acne yang agak teruk, jangan buat ini ya, takut gula tu mengasari that pimple pulak. Heeee.

Grow eyelashes using aloe vera

9. Grow Eyebrow Lashes Naturally / Lebatkan Bulu Mata. 
Ambil Aloe Vera Gel campur dengan sedikit Black Castor Oil, lepastu apply dekat lashes. Ops, you might don't wanna try this if it sting your eye. Please avoid using them if that happens. Note that, eyelashes will not grow overnight! Hehe. Shad tak letak pun that Castor Oil, apply Aloe Vera saja.

10. Reduce Under Eye Puffiness/ Kurangkan Sembap Bawah Mata.
Aloe Vera is naturally anti-inflammatory/ anti-radang that can help to reduce under-eye bags. Sebelum tidur apply Aloe Vera Gel dekat bahagian bawah mata yang sembab tu. Ataupun boleh juga buat cara mask mata. Letakkan cotton pad dekat mata, lepastu anda ambil Aloe Vera Gel letak atas that cotton pad. Leave it for 20 - 30 minutes. Kemudian bersihkan.

11. Hair & Sclap Treatment/ Rawatan Rambut dan Kulit Kepala.
Aloe Vera cointain something that called pectin that can help controlling dandruff. Juga boleh mencantikkan rambut. Ambil Aloe Vera Gel, sapu dari akar ke hujung rambut (entirely), dan jangan lupa gosok-gosok kulit kepala. Leave it overnight and rinse out in the morning.

12. Face Mask/ Mask Muka.
Aloe Vera rich in Vitamin E that can keep skin looking smooth and firm. Muka feeling lembut gitu. Yang ni best. Masker dengan Aloe Vera boleh bagi tegang kulit jugak. Shad ada terbaca, Aloe Vera boleh kecilkan pores. So, I am going to give it a try. Jom kita ber'experiment'. This is what I am doing tonight. Simple step. 

Mask Aloe Vera

Product Use: Aloe Vera Gel from Nature Republic.

Kalau korang ada pokok lagi bagus. 100% natural dipetik dari laman gitu kan. Kalau tak ada, you can buy online. Dekat Althea ada jual. Harga pun murah sangat. Tak sampai RM15 (time promo, hehe).


Step 1 : Bersihkan muka anda macam rutin biasa yang korang buat. Pat dry your face with clean towel.
Step 2 : Ambil Aloe Vera gel dan sapu dekat muka. Kalau boleh buat bagi agak2 tebal sikit. Tak tebal sangat tak nipis sangat.
Step 3 : Biarkan ia semalaman**.
Step 4 : Bersihkan wajah anda keesokan paginya. 

Boleh try selama sebulan. Kita tengok, mengecil tak pores. Hehe. Kalaupun tak nampak sangat perubahannya, bila kita buat mask ni macam 5 dalam satu gitu. Boleh pudarkan parut jerawat, rawat jerawat, kasik kening tebal (sapu aloe vera dekat kening sekali), rawat sunburn, bagi effect soothing and moisturizing dekat kulit muka. Hoyeayh.

Aloe Vera for pimple and acne scars

**Kalau korang tak nak biarkan ia semalaman, boleh terus basuh muka selepas 20 minit apply Aloe Vera gel. Sambil-sambil tu gosok2 lembut wajah uolls. Okey siap. Senang saja kan. Antara rajin dengan tak rajin sajo. Hehe. 

Banyaknya kelebihan Aloe Vera gel ni kan. Mana satu yang anda suka? Teringin nak buat, ataupun memang selalu buat? Sharing with me yah. Thank you for reading.


Product Name: Aloe Vera 92% Soothing Gel 
Brand : Nature Republic
Made in : Korea
Quantity : 300ml
Price : RM21(NP) (RM13 - 38% off now at Althea)
Where to buy : Althea Korea
Link : http://my.althea.kr/aloe-vera-92-soothing-gel

You Might Also Like

3 Comment

  1. balik2 fae planning nak beli gel tu tapi bila singgah kedai selalu lupa

    ReplyDelete
  2. Aloe Vera gels are usually affordable and easily available. It's a great moisturiser imo and also very good for sunburn although I can't really use it due to itchiness. Setuju dengan Shad, kalau sunburn tu best je sapu sikit2 dekat kulit and it's very cooling! I usually transfer a bit into a small container so I won't exposed much the bigger tube into contamination. :)

    ieyra h. | blog

    ReplyDelete
  3. yaaa betul.. sangat helpful nak recover from sunburn.. memang da jadi rutin skarang ni tepek aloe gel.. rasa sejuk and it helps alot..

    ReplyDelete

Greetings and Assalamualaikum...
Sila tinggalkan komen anda di sini..
Will pay a visit back! Thank You

Informative

Travel & Beauty Blog

Sponsored